Earthwatch Institute: „Pszczoły są najważniejszym gatunkiem na świecie. Zapylenie około 250 000 gatunków roślin zależy od pszczół.

Udostępnij

Dla wielkich potentatów takich właśnie jak wyżej wspominane Monsanto, zdrowie człowieka a także samej przyrody, nie jest istotne, liczą się przede wszystkim zyski i pomnażanie kapitału firmy. Wystarczy wspomnieć rakotwórczy Roundup, który Monsanto przez lata oferowała rolnikom na całym świecie, a który w wielu przypadkach doprowadził do tragicznych skutków. Na tego typu sytuacje nie może być zgody, ponieważ przymykanie oczu na rozpowszechnianie szkodliwych pestycydów skutkuje degradacją przyrody a także wzrostem zachorowań na nowotwory.

 


Pszczoły miodne stanowią istotną część globalnego ekosystemu, ale populacja tego gatunku gwałtownie spada, szczególnie w ostatnich latach. Sytuacja, którą naukowcy nazywają „zaburzeniem zapaści kolonii”, spowodowała znaczny spadek populacji pszczół na całym świecie. Naukowcy szacują, że jest to problem, który rozwinął się w ciągu ostatnich 15 lat. Według wstępnych danych Bee Informed Partnership, organizacji związanej z University of Maryland, kolonie pszczół miodnych, którymi zarządzają komercyjni pszczelarze, zostały ograniczone o 37,7% w latach 2017 do 2019.

Scott McArt, asystent profesora zdrowia „zapylaczy” na Uniwersytecie Cornell, powiedział ABC News, że pasożyt zwany roztoczem warrozy rozprzestrzenia się w populacjach pszczół. Stosowanie pestycydów jest również ważnym czynnikiem przyczyniającym się do spadku populacji oraz sprzyjającym szybszemu rozwojowi pasożyta. W 2008 roku na spotkaniu Royal Geographic Society of London, Earthwatch Institute ogłosił, że pszczoły są najważniejszym gatunkiem na świecie. Szacuje się, że zapylenie około 250 000 gatunków roślin kwiatowych zależy od pszczół.

Duża część owoców i warzyw uprawianych na świecie została również gwałtownie ograniczona wraz z utratą pszczół, co w wielu przypadkach spowoduje całkowitą eliminacją tych upraw. W miarę upadku kolonii eksperci przewidują, że cena wielu owoców i warzyw będzie nadal rosła, gdyż ich ilość będzie coraz mniejsza. Następnie istnieje wiele innych efektów tych zmian, których obecnie eksperci nie mogą nawet przewidzieć.

W ostatnich latach kwestia ta w końcu zyskuje uwagę, na którą zasługuje, ale niektóre z głównych przyczyn tego problemu, takie jak stosowanie niebezpiecznych pestycydów, nawet nie wydają się być przedmiotem dyskusji. Potężne lobby wielu korporacji w tym Monsanto, po przez manipulacje informacyjne a także finansowe, skutecznie blokuje podjęcie tego tematu i rozpowszechnienie go na całym świecie.

Dla wielkich potentatów takich właśnie jak wyżej wspominane Monsanto, zdrowie człowieka a także samej przyrody, nie jest istotne, liczą się przede wszystkim zyski i pomnażanie kapitału firmy. Wystarczy wspomnieć rakotwórczy Roundup, który Monsanto przez lata oferowała rolnikom na całym świecie, a który w wielu przypadkach doprowadził do tragicznych skutków. Na tego typu sytuacje nie może być zgody, ponieważ przymykanie oczu na rozpowszechnianie szkodliwych pestycydów skutkuje degradacją przyrody a także wzrostem zachorowań na nowotwory.


Autor. Zespół globalne-archiwum.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Fot. en.wikimedia.org