Słodycze z kurkumą. To może leczyć raka, stany zapalne, choroby serca i depresję.

Prześlij dalej:

10 Słodycze z kurkumą. To może leczyć raka, stany zapalne, choroby serca i depresję


Zdrowie, energia, pozytywne nastawienie psychologiczne wynikające z silnego ciała i wreszcie witalność, tak wiele się obecnie mówi na te tematy, zatem czy należy zaprzestać, bo już wystarczy? Oczywiście nie a wręcz przeciwnie, warto poszukiwać nowych rozwiązań, które zostały już sprawdzone w praktyce jednak nie zyskały rozgłosu. Dziś chcemy Wam Drodzy Czytelnicy o takim sposobie na zdrowie napisać. Czy kiedykolwiek myśleliście o tworzeniu własnych witamin? Jeśli tak to jesteście we właściwym miejscu. Te gumy kurkumy, o których dziś napiszemy są niezwykle proste w przygotowaniu i mają wiele zalet zdrowotnych.

Ale nim przejdziemy do szczegółów najpierw kilka słów wstępu o samej kurkumie. A zatem, kurkuma to silna przyprawa, bogata w naturalne środki przeciwzapalne i przeciwutleniacze. Oto niektóre z jej podstawowych zalet:

– Kurkuma zawiera kurkuminę, związek o wyjątkowo silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Liczne badania wykazały, że kurkumina hamuje cząsteczki odgrywające istotną rolę w zapaleniu.

– Kurkumina działa jak silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki i stymuluje enzymy antyoksydacyjne. Zwiększa poziomy BDNF, co z kolei pomaga zwalczać procesy degeneracyjne w mózgu i stymuluje wzrost nowych neuronów. Pozytywnie wpływa na pewne czynniki, o których wiadomo, że odgrywają główną rolę w chorobach serca.

Kurkumina stwarza pewne szanse na poziomie molekularnym, które zapobiegają i potencjalnie mogą leczyć raka. Ma także zdolność przekraczania bariery krew-mózg, co prowadzi do różnych ulepszeń w procesie choroby Alzheimera.

– Zostało naukowo udowodnione, że kurkumina pomaga leczyć objawy zapalenia stawów i czasami jest nawet bardziej skuteczna niż leki przeciwzapalne. Według badań przeprowadzonych na 60 pacjentach z depresją, kurkumina była tak samo skuteczna jak Prozac w łagodzeniu objawów związanych z depresją.

Lekarze wstrząśnięci. Naturalny środek czyści tętnice i leczy nadciśnienie krwi.

Chociaż kurkuma jest zwykle stosowana w pikantnych przepisach, takich jak curry i zupy, to właśnie dzisiejszą publikacją chcemy pokazać, że można ją również zjeść jako słodką przekąskę. Owe gumy są łatwe do wykonania i wymagają tylko niewielkiej ilości czasu. Zacznij od zmieszania wody, syropu klonowego i kurkumy ziemnej w garnku, mieszając, aby połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i dodać proszek żelatyny. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać do głębokiego naczynia, schłodzić i pokroić w kostki lodu na szybką przekąskę.

Co będzie potrzebne?

Duży garnek bądź też głęboka patelnia.

Drewniana łyżka.

Ceramiczne formy do pieczenia lub formy silikonowe.

Składniki:

3 ½ kubka wody.

Syrop klonowy 6 łyżek.

1 łyżeczka kurkumy ziemnej.

8 łyżek niesmakowanego proszku żelatynowego.

Szczypta zmielonego pieprzu.

Szczegółowy sposób przygotowania: Umieść wodę, syrop klonowy i kurkumę w dużym naczyniu. Ogrzewaj je na średnim poziomie przez kilka minut, przy tym nie zapominaj o regularnym mieszaniu, aby wszystkie składniki były dobrze połączone. Następnie zdejmij z ognia, dodaj proszek żelatyny i dobrze wymieszaj w celu uwodnienia żelatyny. W następnym kroku ponownie umieść naczynie w piecu i wymieszaj drewnianą łyżką, aby rozpuścić żelatynę. Ostatnim etapem jest przelanie otrzymanej mieszaniny do głębokiego naczynia i przechowywanie jej w lodówce przez około cztery godziny, aż stanie się twarda. Po upływie czterech godzin pokrój otrzymany specyfik na małe kawałki i podawaj.

Lud Hunza to ludzie żyjący nawet 140 lat. Co z nami?


Autor. Zespół globalne-archiwum.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Fot. pixabay.com



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.