Zdrowotne właściwości miodu.

Prześlij dalej:


Od najdawniejszych czasów miód był używany zarówno jako jedzenie, jak i lekarstwo. Jest bardzo bogaty w związki roślinne i oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Pszczoły roją się w środowisku i zbierają bogaty w cukier nektar kwiatów. Następnie wewnątrz ula, wielokrotnie konsumują, trawią i zwracają nektar. Produktem końcowym jest miód, płyn, który ma służyć pszczołom jako przechowywany pokarm. Zapach, kolor i smak zależą od rodzaju kwiatów, które odwiedzają pszczoły.

Odżywczo jedna łyżka miodu zawiera 64 kalorie i 17 gramów cukru, w tym fruktozę, glukozę, maltozę i sacharozę. Nie zawiera praktycznie żadnego błonnika, tłuszczu ani białka. Miód wysokiej jakości zawiera również wiele ważnych przeciwutleniaczy. Obejmują one fenole, enzymy i związki takie jak flawonoidy i kwasy organiczne. Naukowcy uważają, że to połączenie tych związków daje miodowi siłę przeciw utleniającą. Przeciwutleniacze są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem zawałów serca, udarów i niektórych rodzajów raka. Mogą również promować zdrowie oczu.

Miód obniża poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów i stanów zapalnych oraz podnosi poziom cholesterolu HDL (dobrego) cholesterolu. Jednak niektóre badania wykazały, że może to również zwiększyć poziom cukru we krwi, ale wciąż nie tak dużo, jak cukier rafinowany. Tak więc, podczas gdy miód może być mniej szkodliwy niż rafinowany cukier dla diabetyków, nadal jest to coś, co diabetycy powinni spożywać ostrożnie.

Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego udowodnili, że post dosłownie działa cuda.

Ciśnienie krwi jest ważnym czynnikiem ryzyka chorób serca, a miód skutecznie pomaga w obniżeniu go. Jest tak, ponieważ zawiera związki przeciw utleniające. Wysokie stężenie cholesterolu LDL odgrywa ważną rolę w miażdżycy oraz gromadzeniu tłuszczy w tętnicach, które mogą prowadzić do ataków serca i udarów mózgu. Co ciekawe, kilka badań wykazało, że miód obniża poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, jednocześnie znacznie zwiększając poziom cholesterolu HDL (dobrego) cholesterolu.

Podwyższone stężenia trójglicerydów we krwi jest kolejnym ważnym czynnikiem ryzyka chorób serca a także głównym czynnikiem powodującym cukrzycę typu drugiego. Poziomy triglicerydów mają tendencję do wzrostu na diecie bogatej w cukier i węglowodany. Co ciekawe, wiele badań łączy regularne spożycie miodu z niższymi poziomami trójglicerydów, zwłaszcza gdy miód jest stosowany do zastąpienia cukru.

Należy również pamiętać, że miód jest bogatym źródłem fenoli i innych związków przeciw utleniających. Wiele z nich wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Ponad to mogą one pomóc rozszerzać tętnice w sercu, zwiększając przepływ krwi. Mogą także pomóc w zapobieganiu powstawania zakrzepów krwi. Badania wykazały, że miód chroni serce przed stresem oksydacyjnym i wpływa w bezpośredni sposób na zrelaksowanie całego organizmu.

Ciekawostką jest fakt, że nakładanie miodu na skórę było używane do leczenia ran i oparzeń już od czasów starożytnego Egiptu i jest nadal używane. W 2015 roku przeprowadzono badania w tym właśnie zakresie. Okazało się, że miód jest najskuteczniejszy w gojeniu się oparzeń częściowej grubości i ran, które uległy zakażeniu po operacji. Jest także skutecznym lekiem na cukrzycowe owrzodzenia stopy, które są bardzo poważnymi powikłaniami i mogą prowadzić do amputacji

Jedno z badań wykazało wskaźnik sukcesu równy 43,3% z miodem jako kuracją na rany. W innym badaniu miejscowy miód wyleczył aż 97% pacjentów leczonych z powodu wrzodów cukrzycowych. Naukowcy są przekonani, że jego moc uzdrawiania wynika z jego działania przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego, a także od zdolności do odżywiania otaczającej tkanki. Co więcej miód, może pomóc w leczeniu innych schorzeń skóry, w tym łuszczycy, hemoroidów i opryszczki.


Autor. Zespół globalne-archiwum.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Fot. pixabay.com


 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.