Słodycze z kurkumą. To może leczyć raka, stany zapalne, choroby serca i depresję.
Zdrowie, energia, pozytywne nastawienie psychologiczne wynikające z silnego ciała i wreszcie witalność, tak wiele się obecnie mówi na te tematy, zatem czy należy zaprzestać, bo już wystarczy? Oczywiście nie a wręcz przeciwnie, warto poszukiwać nowych rozwiązań, które zostały już sprawdzone w praktyce jednak nie zyskały rozgłosu. Dziś chcemy Wam Drodzy Czytelnicy o takim sposobie na zdrowie napisać. Czy kiedykolwiek myśleliście o tworzeniu własnych witamin? Jeśli tak to jesteście we właściwym miejscu. Te gumy kurkumy, o których dziś napiszemy są niezwykle proste w przygotowaniu i mają wiele zalet zdrowotnych.
Ale nim przejdziemy do szczegółów najpierw kilka słów wstępu o samej kurkumie. A zatem, kurkuma to silna przyprawa, bogata w naturalne środki przeciwzapalne i przeciwutleniacze. Oto niektóre z jej podstawowych zalet:
– Kurkuma zawiera kurkuminę, związek o wyjątkowo silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Liczne badania wykazały, że kurkumina hamuje cząsteczki odgrywające istotną rolę w zapaleniu.
– Kurkumina działa jak silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki i stymuluje enzymy antyoksydacyjne. Zwiększa poziomy BDNF, co z kolei pomaga zwalczać procesy degeneracyjne w mózgu i stymuluje wzrost nowych neuronów. Pozytywnie wpływa na pewne czynniki, o których wiadomo, że odgrywają główną rolę w chorobach serca.
– Kurkumina stwarza pewne szanse na poziomie molekularnym, które zapobiegają i potencjalnie mogą leczyć raka. Ma także zdolność przekraczania bariery krew-mózg, co prowadzi do różnych ulepszeń w procesie choroby Alzheimera.
– Zostało naukowo udowodnione, że kurkumina pomaga leczyć objawy zapalenia stawów i czasami jest nawet bardziej skuteczna niż leki przeciwzapalne. Według badań przeprowadzonych na 60 pacjentach z depresją, kurkumina była tak samo skuteczna jak Prozac w łagodzeniu objawów związanych z depresją.
Lekarze wstrząśnięci. Naturalny środek czyści tętnice i leczy nadciśnienie krwi.
Chociaż kurkuma jest zwykle stosowana w pikantnych przepisach, takich jak curry i zupy, to właśnie dzisiejszą publikacją chcemy pokazać, że można ją również zjeść jako słodką przekąskę. Owe gumy są łatwe do wykonania i wymagają tylko niewielkiej ilości czasu. Zacznij od zmieszania wody, syropu klonowego i kurkumy ziemnej w garnku, mieszając, aby połączyć wszystkie składniki. Zdjąć z ognia i dodać proszek żelatyny. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać do głębokiego naczynia, schłodzić i pokroić w kostki lodu na szybką przekąskę.
Co będzie potrzebne?
Duży garnek bądź też głęboka patelnia.
Drewniana łyżka.
Ceramiczne formy do pieczenia lub formy silikonowe.
Składniki:
3 ½ kubka wody.
Syrop klonowy 6 łyżek.
1 łyżeczka kurkumy ziemnej.
8 łyżek niesmakowanego proszku żelatynowego.
Szczypta zmielonego pieprzu.
Szczegółowy sposób przygotowania: Umieść wodę, syrop klonowy i kurkumę w dużym naczyniu. Ogrzewaj je na średnim poziomie przez kilka minut, przy tym nie zapominaj o regularnym mieszaniu, aby wszystkie składniki były dobrze połączone. Następnie zdejmij z ognia, dodaj proszek żelatyny i dobrze wymieszaj w celu uwodnienia żelatyny. W następnym kroku ponownie umieść naczynie w piecu i wymieszaj drewnianą łyżką, aby rozpuścić żelatynę. Ostatnim etapem jest przelanie otrzymanej mieszaniny do głębokiego naczynia i przechowywanie jej w lodówce przez około cztery godziny, aż stanie się twarda. Po upływie czterech godzin pokrój otrzymany specyfik na małe kawałki i podawaj.
Autor. Zespół globalne-archiwum.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Fot. pixabay.com